Povestea clubului „The Square”: Să le cunoaștem pe surorile care au pus șahul pe harta locurilor cool din București

Via: hotnews.ro

​Investiția a fost de 8000 de euro, iar fondatorii The Square din București spun că mizează pe faptul că șahul poate fi atractiv pentru tineri și că în jurul clubului s-a format deja o comunitate foarte cool de oameni.

Clubul de șah „The Square”Foto: Hasard Dimassi

Părinții m-au învățat să joc șah de mic și ajunsesem într-o perioadă să exersez cu ei zilnic, dar nu m-am înscris niciodată la vreun club și nici nu mi-a trecut prin minte să fac acest pas, deși am purtat cu mine pasiunea toată viața.

Am pe telefon instalată aplicația chess.com și joc zilnic cel puțin două-trei meciuri cu oameni din toate colțurile lumii. Mi-ar plăcea să joc și fizic, dar dintre prietenii mei, puțini sunt pasionați de acest sport, iar o parte nici măcar nu știu cum se mută piesele pe tablă.

Pe la începutul lunii trecute, algoritmul de la Instagram m-a citit bine și mi-a recomandat un loc nou deschis în București: The Square, un club de șah atipic sau, cel puțin, foarte diferit de toate preconcepțiile pe care le-ar putea avea cineva despre un astfel de loc.

Câteva zile mai târziu am ajuns să-mi petrec o sâmbătă seară jucând șah aici, iar apoi am revenit și pentru un curs. Astfel, i-am descoperit mai bine pe fondatori, povestea lor, dar și o parte din comunitatea cool de oameni pasionați de șah din București.

Fondatorii și începuturile aventurii lor cu șahul

Georgiana. FOTO: Hasard Dimassi

Georgiana și Cristiana Stanciu sunt surorile care țin aici cursuri de șah, ambele făcând performanță în acest sport. Lor li s-a alăturat Andrei Bîtcă, care lucrează în IT și a devenit recent pasionat de șah.

Georgiana este WNM (Women National Master) are o experiență în șah de peste 18 ani, cu participare la diverse competiții. Ea povestește că inspirația pentru „The Square” a pornit de la școala rusească de șah pe care a vizitat-o în ziua liberă din cadrul Campionatului Mondial de Șah, care a avut loc la Khanty-Mansiysk, în 2016.

„Bibliotecile imense, sălile de joc elegant amenajate, expozițiile de șahuri artistice mi-au demonstrat exigența și idealismul cu care merită să fie tratat șahul. De asemenea, la școala lor de șah există antrenori specializați pe un subiect, pe care îl predau exclusiv, precum: strategie, Deschiderea Siciliană, finaluri de pioni, finaluri de turnuri, finaluri de nebuni. Toate subiectele sunt tratate în cele mai mici detalii”, spune Georgiana.

Georgiana îmi mai povestește că sora ei a interacționat inițial cu lecțiile de șah de la Clubul Copiilor, susținute de antrenorul Albescu Nicolae.

„Eu urmăream cu interes și am rugat-o pe mama să mă lase și pe mine să merg la orele de șah. După multe insistențe, am reușit să merg împreună cu sora mea în fiecare weekend. După 10 luni de antrenamente, am reușit să ocup locul I la Campionatele Naționale de Șah, categoria de vârstă fetițe 8 ani”, își amintește Georgiana.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns