Bebelușii sub un an nu au voie miere din cauza riscului de botulism! Ce alte alimente pot conține toxina care...

Via: hotnews.ro

În fiecare an, în spitalele din România ajung copii cu bolutism, iar sursele de infecție sunt diverse. Mierea este principalul aliment care conține bacteria Clostridium botulinum, cea care provoacă botulismul infantil. Dar nu este singurul. Care sunt alimentele de care trebuie să ferim copiii și cum se manifestă botulismul infantil explicăm în detaliu.

Mierea nu ar trebui dată copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism, însă există și alte alimente la care părinții trebuie să fie atențiFoto: Shutterstock

Pericolul din miere și produsele care o conțin

Bebelușii până la un an nu ar trebui să primească miere sau produse alimentare care conțin miere, cum ar fi biscuiți cu miere. În urma ingerării acestui aliment, ei pot dezvolta o boală care se numește botulism infantil. Botulismul este o boală cauzată de o toxină din bacteriile Clostridium botulinum, care trăiesc în sol și în praf. Bacteriile pot ajunge pe suprafețe precum covoare și podele și, de asemenea, pot contamina mierea. Aceste bacterii sunt inofensive pentru copiii mai mari și pentru adulți. Sistemul lor digestiv matur poate muta toxinele prin corp înainte ca acestea să producă efecte. Botulismul infantil afectează de obicei copiii care au mai puțin de 6 luni. Dar toți bebelușii sunt expuși riscului până la vârsta de un an.

Botulismul uman este de mai multe tipuri. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există șapte forme distincte de toxină botulinică, tipurile de la A la G. Patru dintre acestea (tipurile A, B, E și rareori F) provoacă botulism uman. Tipurile C, D și E provoacă boli la alte mamifere, păsări și pești. În afară de botulismul infantil, mai există botulismul alimentar (care apare în urma consumului de alimente deja infectate în urma unei procesări necorespunzătoare), mai există botulismul rănilor (întâlnit la cei care se droghează injectându-și heroină în piele, nu în venă) și botulismul prin inhalație. Boala nu este contagioasă.

Botulism alimentar, al rănilor sau prin inhalare

Botulismul alimentar apare când Clostridium botulinum se dezvoltă și produce toxine în alimente înainte de consum. C. botulinum este o bacterie anaerobă, ceea ce înseamnă că se poate dezvolta numai în absența oxigenului. Dezvoltarea bacteriilor și formarea toxinelor apar în produse cu conținut scăzut de oxigen, în anumite condiții de temperatură la depozitare, dar și de parametri de conservare. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în alimentele inadecvat conservate și/sau procesate, cum ar fi cele conservate acasă. Simptomele sunt gură uscată, vedere încețoșată sau dublă, dificultăți la înghițire sau vorbire, crampe la stomac, greață, vărsături, slăbiciune musculară, pleoape căzute, insuficiență respiratorie.

Botulismul infantilapare mai ales la sugarii cu vârsta sub șase luni. Spre deosebire de botulismul alimentar cauzat de ingestia toxinelor din alimente, botulismul infantil apare ca urmării ingerării de spori de C. botulinum, care germinează în bacterii care colonizează în intestin și eliberează toxine. La majoritatea adulților și copiilor mai mari de șase luni, acest lucru nu s-ar întâmpla, deoarece apărarea naturală din intestine împiedică germinarea și creșterea bacteriei. Femeile însărcinate pot consuma miere fără niciun pericol pentru bebelușul din burtică.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns