Burduja, despre înșelătoria deepfake raportată la Parchetul General: Clipul video n-a fost dat jos nici după două săptămâni / Ce-ar...

Via: hotnews.ro

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi că videoclipul deepfake în care a apărut promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL nu a fost scos de pe Facebook nici după 2 săptămâni de la sesizare. „Sigur am făcut acea plângere penală la Parchetul General și speța a fost transmisă către DIICOT pentru soluționare. Alte detalii nu va pot da pentru că probabil este o cercetare în curs”, a spus ministrul.

Burduja în imagini deepfakeFoto: Ministerul Energiei

După ce 11 ONG-uri au avertizat miercuri asupra unor posibile probleme în aplicarea în România a Regulamentul UE privind serviciile digitale menit să combată conținutul ilegal, precum includerea „defăimării”, termen inexistent în prezent în legislație, pe lista conținutului ilegal care ar trebui dat jos de pe internet, HotNews.ro l-a întrebat pe Burduja dacă ar cataloga drept „defăimare” un clip video deepfake cu el cântând la acordeon și muzicuță.

„Am mai cântat vocal la diverse interviuri, deci în sine nu m-ar surprinde”, a răspuns râzând Burduja.
Burduja: Orice clip de tip deepfake ar trebui etichetat foarte clar, chiar dacă e o parodie și nu intenționează să defăimeze

HotNews.ro a insistat și l-a întrebat pe acesta dacă ar cere să fie scos de pe rețelele de socializare un astfel de clip fals.

„Trebuie să vedem contextul fiecărui clip video. Dacă este un mesaj care duce în zona de compromitere și afectare a imaginii cu adevărat, sigur poate fi o defăimare sau o influențare a unui rezultat din alegeri. Trebuie să avem grijă.Cred că fiecare persoană are dreptul să depună plângeri, să urmeze demersurile legale dacă simte că îi este afectată imaginea și oricum cred că orice video de tip deepfake și dacă e făcut ca o parodie și nu intenționează să defăimeze trebuie etichetat foarte clar de către creatorii ei ca atare”, a mai precizat ministrul Energiei.
Cazul de deepfake, cu Burduja și o companie energetică / A fost făcută plângere penală

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a depus în luna ianuarie din acest an o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o tentativă de deep fake, prin care s-a încercat păcălirea cetățenilor, cu o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL.

Mai exact, a fost lansat pe rețelele de socializare un video fals, care îl prezintă pe ministrul energiei încurajând cetățenii să investească în această schemă fictivă, pentru a obține câștiguri. Imaginile par reale, însă la o analiză atentă se poate observa că vocea ministrului este puțin distorsionată, iar mișcările feței arată nenatural.

Nu este nou acest tip de înșelătorie, însă pentru a fi mai credibili, cei care au făcut deepfake-ul l-au implicat pe ministrul energiei, garantând în numele Guvernului o investiție falsă.

“Fiecare investitor va putea să primească incredibila sumă de 9000 lei pe lună grație platformei de investiții inovatoare de la Enel. Enel este compania internațională implicată în producția de energie electrică. Investește minim 1.200 lei și bucură-te de un venit lunar. Siguranța investiției tale este garantată de Guvern.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns