Experta care a lucrat cu supraviețuitorii de la Hiroshima spune câte detonări ar putea duce la o iarnă nucleară

Via: hotnews.ro

Sunt 12.000 de focoase nucleare în lume, dar e nevoie de mult mai puține ca să punem civilizația în paranteze. Alicia Sanders-Zakre este coordonator la ICAN – The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, coaliție neguvernamentală câștigătoare a premiului Nobel pentru pace în 2017. Ea a muncit împreună cu supraviețuitori de la Hiroșima și Nagasaki și a oferit un interviu publicului Hotnews.ro.

Protest la New York pentru abolirea armelor nucleareFoto: Gina M Randazzo/ZUMA Press Wire) / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Au trecut 79 de ani de când SUA au testat prima bombă atomică, în iulie 1945, ca trei săptămâni mai târziu să bombardeze Hiroshima și Nagasaki, cu scopul declarat de a pune capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Au murit atunci 200.000 de oameni, în doar primele cinci luni de la explozie. În timp, numărul lor a depășit jumătate de milion, incluzând persoanele care, deși au supraviețuit exploziei, s-au îmbolnăvit din cauza expunerii la radiații. Au fost afectați și copiii aflați atunci în burta mamelor.

Alicia Sanders-Zakre, expertă în domeniul armelor nucleare, a lucrat cu supraviețuitori ai dezastrului nuclear, „hibakusha”, cum sunt numiți în japoneză, astăzi octogenarii. Văzându-le determinarea, și-a dat seama că n-are nicio scuză ea, o tânără de 33 de ani, să renunțe la lupta pentru interzicerea folosirii armelor nucleare.

Încă nu se obține la ONU consensul

În 1970, toate cele 191 de țări semnaseră Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, inclusiv puterile nucleare de la acea vreme, SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China, care la acel moment aveau împreună în jur de 54.000 de focoase.

În 2017, a fost deschisă lista pentru semnături pentru un nou tratat, cerut de 120 de țări care nu dețin arme nucleare, care interzice folosirea, posesia, achiziția și transferul armelor nucleare. România nu este semnatară a tratatului. Mai mult, în 2016, țara noastră a votat împotriva rezoluției Adunării Generale a ONU care a stabilit mandatul formal pentru ca statele să înceapă negocierile privind „un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic pentru interzicerea armelor nucleare, care să conducă la eliminarea totală a acestora”.

Alicia Sanders-Zakre crede că toate țările ar trebui să facă parte și să pună presiune pe decidenți. Au printre parteneri în ICAN, organizația pentru care lucrează și trei ONG-uri de la noi.

Cu ce se ocupă organizația Aliciei

ICAN a obținut în 2017 Premiul Nobel pentru pace „pentru munca sa pentru semnalarea consecințelor umanitare catastrofale a folosirii armelor nucleare și pentru eforturile extraordinare pentru a obține un tratat pentru interzicerea acestora”. În acest moment, niciuna dintre cele nouă puteri nucleare nu a semnat tratatul.

Pare o luptă inegală, dar Alicia și colegii ei refuză să se predea fiindcă o consideră cu atât mai importantă. În interviul pentru Hotnews.ro, experta a vorbit despre situația de fapt din lume, despre cât de iminent este pericolul, dar și despre soluțiile pentru o lume cu zero bombe nucleare.

Modelul științific arată că 100 de arme nucleare ar aduce iarna totală

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns