Medic român întors din Franța: „Mă întreb câți medici există în Europa atât de bogați precum dr. Cîrstoiu. Doctori buni...

Via: hotnews.ro

Medic ortoped și el, dr. Marius Uscatu vorbește despre existența a „200 – 300 de mahări în spitale, de moguli ai medicinei românești care țin în mână și statul, și privatul, pentru că ei au și clinicile private și sunt, în același timp, și manageri la stat”.

Medicul Cătălin CîrstoiuFoto: Agerpres

„Asta numesc eu UMFistan: dinastiile, nepotismul, clanurile”, spune el și susține că situația fostului candidat la Primăria Bucureștiului poate aduce o schimbare în sistem. Dar e sceptic că ”UMFistanul va permite”. „M-au sunat medici din Franța, uluiți. Ne mutăm și noi în România, mi-au spus ei, uitându-se la averea și la situația lui Cîrstoiu”.

Medic de ortopedie-traumatologie, Uscatu spune că între el și dr. Cîrstoiu, ortoped și el, asemănările se opresc aici. Uscatu povestește că a luat calea străinătății la 38 de ani, la 2 ani după ce a devenit medic specialist, după ce în România nu i s-a dat, susține el, nicio șansă. Nici măcar într-un spital de provincie. La doar 32 de ani, Cătălin Cîrstoiu devenea, în schimb, managerul celui mai important spital din țară. La 35 de ani, Cîrstoiu era profesor universitar.

De ce o clinică universitară este miza

„Medicii români, ca și mine, pleacă din țară de scârbă”, a explicat într-un dialog cu HotNews.ro Marius Uscatu, cel care susține că „nu ai nicio șansă să ajungi într-o clinică universitară dacă nu ești fiul lui tata”. „Tata” e folosit aici generic, explică medicul. „Tata” exprimă familia, dar și relațiile, sistemul de obligații și de recompense informal.

Foto: Dr. Marius Uscatu / Sursă: Arhivă personală

Dar de ce este o miză atât de mare să ajungi într-o clinică universitară? Pentru că, dacă nu ajungi acolo, cu greu îți poți face meseria în România, crede dr. Marius Uscatu. „Față de țările occidentale, unde poți lucra în orice spital din țară în condiții similare, la noi, condițiile sunt catastrofal diferite într-o clinică universitară față de un oraș de provincie unde n-ai nimic: n-ai nicio dotare, nu ai nimic. Și atunci, bătălia este pe aceste posturi din clinicile universitare, care îți asigură posibilitatea de a face meseria. Sau, pentru cine vrea, pâinea și cuțitul și o viață dulce și liniștită”.

Ce înseamnă UMFistan?

Medicul spune că a denumit acest sistem „UMFistan”. Nu-și ascunde mândria amară a paternității termenului de ”UMFistan”, care desemnează ceea ce el numește ”dinastiile universitare”. „Iar situația este aceeași de 17-18 ani, de când m-am întors în România”, afirmă el.

Aceasta este problema majoră a medicinei din România, crede Marius Uscatu: „clanurile; dinastiile; nepotismul”

„Doctori buni din România pleacă scârbiți în străinătate. Unii se mai întorc după ani și ani și performează în sistemul privat, alții se pierd cine știe pe unde”, adaugă medicul.

În Franța, medicii trebuie să aleagă între stat și privat

Marius Uscatu a făcut Rezidențiatul în România. Apoi, a plecat să lucreze timp de 3 ani ca medic în Franța. Acolo, sistemul este foarte clar, spune el: ai de ales, ca medic, între stat și privat: „Nu poți să lucrezi la ambele.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns