Nu doar arme: Ucraina are nevoie de un influx „masiv” de militari, într-un moment crucial al războiului. Și folosește o...

Via: hotnews.ro

În vreme ce o parte a nevoilor Kievului va fi satisfăcută de ajutorul militar american deblocat de Congres, criza forței de luptă rămâne în continuare nerezolvată. Ministerul Apărării a demarat deja o ambițioasă campanie de convingere a voluntarilor, dar unii experți avertizează că Kievul trebuie să pornească o mobilizare serioasă dacă vrea să rezolve deficitul sever de trupe, scrie Reuters. ​

Militar ucrainean, în fața unui poster pentru recrutare Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

„Cea mai importantă sursă a slăbiciunii ucrainene este lipsa forței de luptă”, a explicat pentru Reuters, zilele trecute, Konrad Muzika, director al companiei de consultanță militară Rochan din Polonia.

Este o observație importantă, și tot mai evidentă, într-un moment în care Congresul SUA a deblocat în cele din urmă ajutorul militar destinat Kievului, iar armele și munițiile mult-așteptate urmează să ajungă pe front.

După luni de dezbateri, o nouă lege a mobilizării semnată de Volodimir Zelenski pe 16 aprilie intră în vigoare în luna mai, cu scopul de a face procesul de recrutare mai rapid, mai transparent și mai eficient.

Dar noii recruți vor avea nevoie de luni de pregătire înainte de a putea fi desfășurați pe front, ceea ce oferă o „fereastră de oportunitate” pe care Rusia o poate exploata, a declarat Muzika.

Biden: Vom trimite armament Ucrainei săptămâna asta / „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”, îi transmite lui Zelenski liderul majorității din Senatul SUA

„M-aș aștepta ca situația să continue probabil să se deterioreze în următoarele trei luni”, a spus el, adăugând însă că lucrurile ar trebui să meargă mai bine din toamnă.

Până în toamnă mai e destul. Armata ucraineană are nevoie de un aflux „masiv” de personal pentru a bloca forțele rusești pe întregul front, a declarat Muzika, adăugând că o campanie de recrutare separată pentru a înrola luptători voluntari nu ar fi suficientă pentru a acoperi deficitul.

O sursă europeană din domeniul securității a spus de asemenea, potrivit Reuters, că Ucraina trebuie să își intensifice efortul de mobilizare.

Niciuna dintre taberele implicate în conflict nu publică date oficiale privind forța militară și pierderile exacte.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare din Ucraina, a declarat că Rusia, care controlează 18% din teritoriul ucrainean, are între 450.000 și 470.000 de soldați care luptă în Ucraina, pe lângă cei 35.000 de membri ai gărzilor naționale, precum și operațiunile separate ale forțelor aeriene și navale care au loc.

Kievul a declarat în trecut că are în jur de 1 milion de oameni sub arme, evident, nu toți aflați pe front.

În decembrie, Zelenski a declarat că armata, sub conducerea lui Valeri Zalujnîi, ar fi dorit să mobilizeze până la o jumătate de milion de noi soldați. Noul comandant suprem al Ucrainei a declarat, după ce a preluat conducerea în februarie, că ar fi nevoie de un număr „semnificativ redus”.

Un post în armată. La alegere

Valul inițial de voluntari care s-au grăbit să intre în armată după invazia din februarie 2022 a secat.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns