O singură inimă și 8 diagnostice puse unui făt, în burtica mamei. Dr. Răzvan Stanca, MedLife: „Cu ajutorul ecografului Voluson...

Via: hotnews.ro

Medicina materno-fetală este o specialitate relativ tânără în România și dependentă de tehnologie. Dacă în ginecologie, o ecografie simplă se poate face cu orice aparat, în medicina materno-fetală, pentru a vedea bine sarcinași fătul, pentru a surprinde cele mai fine aspecte care țin de sănătatea bebelușuluidinuter, medicularenevoiedeunecografperformant.

Dr. Razvan StancaFoto: MedLife

Dr.RăzvanStanca, medic primar obstetrică-ginecologie la Hyperclinica MedLifeConstanța, este primul medic din România care a lucrat cu super- performantul ecograf Voluson Expert 22. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, reușește să pună diagnostice extrem de precise, prin ecografii morfofetaleunor bebelușinenăscuți,chiardinprimeleluni desarcină.,,Grație acestui aparat, diagnosticul s-a mutat către trimestrul întâi de sarcină, adică undeva în jurul a 12-13 săptămâni, ceea ce este extraordinar”, spune dr. Răzvan Stanca.

În România, se nasc anual 2.000 de copii cu malformaţii cardiace, potrivit celor mai recente declarații ale ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila. Unele dintre aceste malformații pot fi depistate încă din timpul sarcinii, dacă gravidele sunt urmărite ecografic. Având o bogată experiență, de peste 20 de ani, în monitorizarea gravidelor, dr. Răzvan Stanca a diagnosticat mulți copii cu diverse malformații compatibile cu viața, în cadrul ecografiilor morfo-fetale pe care le-a efectuat.

Voluson Expert 22 este la ora aceasta cel mai performant ecograf pentru monitorizarea sarcinii, iar tehnologia acestuia îl ajută pe medic să vadă malformații cardiace congenitale încă din primul trimestru de sarcină, chiar și la gravidele cu obezitate de diferite grade, care sunt dificil de investigat cu alte aparate.

ViitorulbebelușilorcutetralogiaFallotpoatefischimbat

Tetralogia Fallot, o malformație cardiacă congenitală, reprezintă între 5% și 10%din toate bolile cardiace congenitale și are o prevalență estimată de 1 la 2.000 de nașteri.

,,Tetralogia Fallot este o malformație cardiacă ce cuprinde, printre altele, un defect de sept care poate fi detectat în timpul sarcinii. Un medic de medicină materno-fetală poate bănui pe la 12-13 săptămâni existența acestei malformații și la 15-16 săptămâni poate pune diagnosticul final. Este o malformație care se poate opera. În ultimii 2-3 ani, am depistat câteva cazuri de malformații cu care ne tot confruntăm: defecte de sept, tetralogia Fallot, malpoziții de vase mari. Sunt cel mai des întâlnite și cel mai des operabile. Iar copiii au un viitor bun, grație aparatelor cu care am putut diagnostica”, a precizat dr. Răzvan Stanca.

Aproximativ 90% din copiii cu tetralogia Fallot netratați decedează până la vârsta de 10 ani. De aceea, este extrem de importantă diagnosticarea precoce.

Există însă situații în care bebelușii nu supraviețuiesc la naștere, și din păcate, părinții trăiesc adevărate traume. ,,Astfel de cazuri ori n-au fost monitorizate deloc – și în România avem situații de acest gen – ori au fost monitorizate simplu, neadecvat. Informația era acolo, dar nu a fost văzută și s-a întâmplat nenorocirea”, a explicat specialistul în medicină materno-fetală.

,,Estefoarteimportantcaaparatulsăfiedeînaltă rezoluție“

Ca să existe cât mai puține astfel de tragedii, medicul constănțean și-a propus să-i învețe și pe colegii mai tineri tainele imagisticii materno-fetale. Dr. Răzvan Stanca a devenit unul dintre obstetricienii-ginecologi cei mai experimentați și apreciați în imagistică morfofetală din România și a fondat New Vision Academy, o școală pentru medici, unde de mai bine de 10 ani, ține cursuri și prezentări de caz.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns