Programul Școala de Bani din Bibliotecă: peste 4.300 de copii și adulți au învățat, în ultimul an, despre bani prin...

Via: hotnews.ro

​Într-o lume plină de provocări financiare, dar și de oportunități, abilitățile de gestionare a banilor sunt esențiale, chiar și pentru copii. De la cheltuirea banilor de buzunar, până la înțelegerea conceptelor de economisire și investiții, educația financiară oferă instrumentele necesare pentru ca aceștia să devină adulți responsabili în administrarea propriilor finanțe. Și pentru că este o sarcină dificilă și de o importanță crucială, Fundația Progress, sprijinită de BCR, prin Școala de Bani, a lansat anul trecut proiectul Școala de Bani din Bibliotecă.

Cea de-a treia ediție EduFinFestFoto: BCR

De Ziua Națională a Educației Financiare, marcată în fiecare an pe 11 aprilie, Banca Comercială Română (BCR), prin Școala de Bani, cel mai amplu program de educație financiară din țară, a organizat cea de-a treia ediție EduFinFest, în parteneriat cu Fundația Progress. Participanții la eveniment au vorbit despre proiectul Școala de Bani din Bibliotecă – un program care contribuie la creșterea gradului de educație financiară în rândul comunităților rurale – și au scos în evidență rezultatele unui studiu amplu desfășurat în 90 de biblioteci publice rurale și mic urbane din țară, din 33 de județe.

Astfel, peste 4.300 de adulți și copii au învățat, în ultimul an, noțiuni de educație financiară, prin intermediul proiectului Școala de Bani din Bibliotecă. Datele studiului mai arată că toți participanții la curs, copii și adulți, și-au îmbunătățit semnificativ cunoștințele financiare, a crescut încrederea în ei înșişi, crescând însă în egală măsură și îngrijorarea față de situația lor financiară.

De asemenea, cursul a fost considerat mai util de către persoanele care au un loc de muncă, spre deosebire de persoanele care nu aveau un loc de muncă în momentul în care au participat la curs. Iar schimbările de atitudine pozitivă, dar și îngrijorarea sunt mai mari la persoanele angajate decât la cele care n-au un loc de muncă. La chestionarul inițial, femeile au avut un scor de cunoștințe financiare mai mare decât bărbații, însă această diferență nu s-a păstrat la chestionarul final.

Studiul a avut ca finalitate analiza şi evaluarea performanței inițiale a fiecărui respondent în comparație cu performanța finală în ceea ce privește educația financiară.

„În momentul în care 61% dintre români se îngrijorează de un eveniment neprevăzut, acela nu este un semn de libertate, ci este un semn de constrângere. Înseamnă că cineva se simte constrâns de ceva ce i se poate întâmpla, de un risc pe care nu-l poate controla. (…) Și atunci, rolul nostru este să construim libertate pentru noi, pentru cei care sunt angajați, pentru cei care nu sunt angajați, dar și pentru copiii noștri. Iar în momentul în care facem genul acesta de proiecte, care unește comunități, și mai ales unește generații, pentru că asta va fi marea provocare, de fapt, în următorii 10 ani. Cred că suntem într-o zonă foarte bună, pentru că adulții vor transmite copiilor, aceștia vor transmite adulților și noi împreună vom învăța unii de la alții”, a precizat, în cadrul evenimentului, Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare la BCR.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns