Science Report: Spațiul cosmic, nu Terra, ar fi locul ideal pentru apariția germenilor vieții

Via: hotnews.ro

​O echipă franco-germană de astrofizicieni susține că spațiul cosmic, nu Terra, ar prezenta condițiile ideale pentru apariția primilor compuși organici. O descoperire care nu doar că vine ca o confirmare a unei teorii expuse de Svante Arrhenius în 1903, ci aduce implicații majore în cea ce înseamnă existența vieții în univers. Alte titluri din Science report: ● O specie de șerpi posibil mai mare decât Titanoboa a fost descoperită în India ● De ce planeta Venus generează atât de multă atenție în ultima vreme?

spațiul cosmicFoto: dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia

Spațiul cosmic, nu Terra, ar fi locul ideal pentru apariția germenilor vieții

Încă de la apariția primelor ipoteze științifice cu privire la originea vieții, s-a vorbit despre o așa-numită „supă primordială”, una în care compușii organici au luat naștere în urma reacțiilor dintre carbon, hidrogen, vaporii de apă, amoniac și alte elemente, sub influența căldurii, a electricității și a luminii. Ulterior, a apărut și ideea ceva mai complexă a unei origini extraterestre a primilor compuși organici, idee care a rămas cunoscută ca panspermie.

Varianta ei modernă a fost publicată în 1903, de către suedezul Svante Arrhenius, iar de atunci a devenit ipoteza general acceptată care să explice modul în care viața a apărut și a evoluat pe Terra. Mai nou, o echipă franco-germană de astrofizicieni susține că spațiul cosmic, nu Terra, ar prezenta condițiile ideale pentru apariția primilor compuși organici.

În studiul aferent publicat în revista Science, specialiștii germani și francezi susțin că au realizat mai multe serii de teste pentru a stabili cum ar fi putut avea loc sinteza peptidelor (lanțuri de aminoacizi care intră în structura proteinelor) în condițiile existente pe Terra primordială. Iar surpriza a venit în momentul în care s-a dovedit că, în ciuda rolului crucial pe care îl joacă în originea vieții, nu ar fi fost atât de simplu ca peptidele să apară în mediul terestru originar.

Mai degrabă, susțin autorii studiului, spațiul cosmic ar oferi condițiile ideale pentru formarea acestora. Spre exemplu, aminoacizii pot fi sintetizați din compuși anorganici (atomi de carbon, particule de amoniac, monoxid de carbon) atunci când aceștia se lipesc de particulele de praf cosmic, acolo unde fuzionează.

Iar asta se poate întâmpla atât în cazul densității reduse a moleculelor și a particulelor de praf din spațiul interstelar, cât și în cazul unei densități mari acestora, așa cum este cazul noilor sisteme solare. Iar faptul că aminoacizi au fost deja identificați în spațiul cosmic este unul de notorietate.

Pe măsură ce particulele de praf cosmic au tins să se unească și să dea naștere unor corpuri cerești compacte, așa cum ar fi cometele sau asteroizii, aminoacizii pot fuziona pentru a forma peptide. Acest proces poate avea loc pe fondul căldurii generate de frecarea dintre particulele de praf sau roci cosmice, una care permite topirea gheții și a apariției apei. Iar astfel de condiții sunt predominante în sistemele solare tinere, afirmă cercetătorii amintiți.

Dat fiind faptul că peptidele se pot forma mult mai eficient în spațiul cosmic decât pe o planetă ca Terra nu poate însemna decât un singur lucru.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns