Top 10 motive pentru care nu ar trebui să ne bazăm exclusiv pe electricitate în transporturi și în sectorul rezidențial

Via: hotnews.ro

Realizarea unui mix energetic echilibrat este calea care asigură prețuri accesibile, siguranță în livrare și securitate în aprovizionare, spun reprezentanții Asociației Energia Inteligentă, care au realizat un top al motivelor pentru care nu este o ideee prea bună trecerea la utilizarea exclusivă a electricității în sectorul rezidențial și în transporturi.

Rețelele electrice nu ar face față unei electrificări totaleFoto: Fpro | Dreamstime.com

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par să fie încântați de un obiectiv specific atunci când vine vorba de a promova energia curată: trecerea la un sistem energetic integral electric (industrie, rezidențial, transporturi).

Ideea poate părea să aibă sens, deoarece combustibilii fosili și emisiile lor de carbon au devenit un paria în fața schimbărilor climatice, se arată în analiza AEI.

Când ne uităm la un sistem energetic național compus dintr-un mix de surse de producere (un amestec de combustibili fosili precum cărbunele și gazul), sisteme de transport și distribuție a gazelor pentru încălzire, gătit și alte nevoi energetice, și arderea directă a combustibililor, de la propan la peleti de lemn și la petrol, procesul de gândire complet electric pare să decurgă astfel:

Să eliminăm toată arderea directă a combustibilului din ecosistemul energetic, având în vedere că eliberează emisii de gaze cu efect de seră;
Să ne asigurăm că rețeaua electrică este alimentată numai de surse fără carbon pentru a elimina restul combustibililor fosili din utilizarea energiei noastre.

Liderii sub presiune în privința problemelor climatice și a energiei curate, care, de asemenea, nu au experiență directă în domeniul energiei sau nu se înțeleg pe ei înșiși, nu văd niciun defect în această logică.

Și adoptând acest mod de gândire, ei pot face promisiuni mari, cum ar fi o rețea neutră din carbon până în 2040 sau un sistem de energie curată 100% până în 2050.

„Aceste obiective par la prima vedere atât de simple, să devenim complet electric în clădiri, complet electric în transporturi, complet electric în industrie… complet electric, tot timpul!

Dar este acest obiectiv o idee bună? Ne grăbim colectiv la această lume? Și ne-am uitat dincolo de cât de grozav sună un slogan 100% electrificare pentru a lua în considerare potențialele consecințe nedorite?”, se întreabă specialiștii

Aceștia au identificat 10 riscuri potențiale pentru un sistem complet electric:

1. Sistemele electrice sunt risipitoare

Cel mai prietenos mod de abordare a energiei este să nu irosești nimic, dar sistemele electrice centralizate aduc mari ineficiențe. Aceste ineficiențe încep de la sursă, mai mult de 60% din energia utilizată pentru generarea de energie electrică se pierde în procesul de conversie.

Adăugați la asta 8% până la 15% din puterea care se pierde din cauza ineficiențelor în timpul transportului și distribuției.

Și dacă un operator trebuie să utilizeze stocarea energiei, care devine din ce în ce mai necesară pe măsură ce generarea intermitentă de surse regenerabile este adăugată la rețea, se adaugă încă 10% până la 60% din pierderile de energie în timpul acelei stocări.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns