VIDEOREPORTAJ Cum arată, din interior, fabrica din România de unde 9 din 10 tunuri și turele merg la export

Via: hotnews.ro

La câțiva pași de București, la Măgurele, pe poarta unei fabrici ies în fiecare lună zeci de turele, stații de luptă automate și mortiere. Toate sunt asamblate și integrate aici, cu majoritatea pieselor fabricate în România, la o altă fabrică din Bacău. Unele ajung pe blindatele Piranha 5 ale Armatei României, dar cele mai multe, cam nouă din zece, se duc la export, în numeroase țări din Europa, în Statele Unite sau, mai nou, în Australia.

In interiorul fabricii de turele de la MagureleFoto: Hotnews

HotNews.ro a intrat în fabrica de turele de la Măgurele și a aflat cum și de ce a ajuns România pe harta exportului militar cu tehnologie de ultimă generație. Vezi mai jos un videoreportaj realizat de HotNews.ro în fabrica de turele și mortiere de la Măgurele:

„Cea mai mare parte a producției este destinată exportului” / Peste 50% din export a fost în Europa

Elbit e o companie din Israel, dar este prezentă în România de aproape 28 de ani. Cea mai mare dintre firmele sale din țară – ELMET – este de fapt „cel mai mare exportator de apărare din România”, după cum susține compania. La Bacău Elmet produce majoritatea sistemelor și subsistemelor pe care apoi, la fabrica de lângă București, le integrează în produse finale: turele cu tunuri de 30mm, stații de luptă automată cu mitraliere de 12,7mm și mortiere de 120mm din familia Cardom sau Spear.

„Cea mai mare parte a producției din aceste două locații este destinată exportului”, spune Udi Vered, vicepreședinte Elbit Systems și manager general la divizia Elbit Systems Land.

„În ultimii cinci ani, cred că din România am livrat în mai multe țări europene. Și chiar în SUA – produse, subsisteme și sisteme complete. 90% din activitatea de producție realizată în principal la Elmet Bacău este destinată exportului”, spune Udi Vered.

Și în 2024 situația va fi cam la fel. Din 150 de milioane de dolari, cât se așteaptă firma să încaseze în acest an, circa 90% va proveni din produse exportate din țara noastră către clienți internaționali.

Din datele companiei, consultate de HotNews.ro, în 2023, peste 50% din producția din România s-a dus către state din Europa, restul către țări din Asia-Pacific, Israel și SUA.

De exemplu, turelele cu tun de 30mm (fie în model UT30 automat, fie în model MT30 manual) au fost livrate pentru clienți precum România, Israel, Croația, Belgia sau Polonia. Stațiile de luptă 12,7mm au ajuns în țări precum România, Israel, Austria, Argentina, Filipine, Ghana sau Muntenegru.

Expert: „Industria de apărare e o necesitate și o oportunitate. Se vede foarte clar acum în situația din Ucraina”

„Industria de Apărare este în același timp o necesitate și o oportunitate”, a explicat pentru HotNews.ro comandorul în retragere Valentin Mateiu, actualmente analist politico-militar și specializat pe zona de intelligence.

„Este necesară pentru că ține de securitatea țării respective. Ai forțe armate și ai nevoie de armament și de muniție.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns