ANALIZĂ Cum forțează Guvernul României prețuri ridicate la energie, în timp ce pe piețele europene sunt estimate scăderi tot mai...

Via: hotnews.ro

​Țările europene, inclusiv România, au intrat în sezonul cald cu stocuri record de gaze. Europa are atât de multe gaze încât experții în energie pun problema reducerii importurilor, pentru a scădea ritmul de înmagazinare. Abundența de gaze ar putea să ducă la scăderi și mai mari de prețuri pe piețele europene. Și în cazul electricității sunt estimate reduceri masive de prețuri în perioada următoare, pe piețele libere. Contrar tendințelor clare de pe piețele europene, Guvernul României impune, prin legislație, prețuri la gaze și electricitate nejustificat de mari.

Prețul energiei electrice, prea ridicatFoto: Animaflora | Dreamstime.com

De exemplu, la producătorii de electricitate, Guvernul a aprobat un preț care este cu peste 20% mai mare decât media estimată pe piețele europene, valabil până în martie anul viitor.Mai mult, licitațiile care vizează contractele pentru diferență, pe o perioadă de 15 ani, vor porni de la prețuri maximale cu circa 35% mai mari decât ce vedem pe piețele europene, după cum arată o Hotărâre de Guvern aprobată joi.
60 euro pe piețe vs. 80 euro forțat de Guvernul României

În ciuda tendințelor de scădere a prețurilor energiei electrice, la nivelul mediu de 60 euro / MWh, Guvernul României a aprobat, joi, un proiect de Hotărâre privind contractele pentru diferență pentru noi investiții în energia eoliană și solară, în baza unei scheme de finanțare de 3 miliarde de euro. Licitațiile legate de aceste contracte pentru diferență vor porni de la de la 91 euro / MWh pentru investițiile în energia eoliană și de la 93 euro / MWh pentru investițiile în energia solară. Aceste prețuri sunt cu peste 35% mai mari decât ce vedem acum pe piețe.

Chiar dacă la licitații ele s-ar putea duce în jos, până la un nivel de aproximativ 80 euro/ MWh, după cum au declarat surse din piață pentru HotNews.ro, tot prea mari sunt. Acestea vor fi prețuri garantate pentru 15 ani.

Întrebat de către HotNews.ro despre această situație, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că „în momentul acesta nimeni nu are o estimare exactă pe 15 ani” și că vor exista pârghii pentru recalcularea prețului de referință.

Cert este că în cazul în care prețurile de pe piață vor fi mai mici decât cele de referință, statul va trebui să suporte diferența către beneficiari. Dacă prețul de pe piață va fi mai mare, atunci beneficiarul va suporta diferența.

“Ne dorim o primă licitație de succes pentru primele contracte pentru diferență: 1.000MW capacități de producție a energiei solare, respectiv 1.000MW pentru energie eoliană. Toate procedurile se vor desfășura în perioada mai-august, cu semnarea contractelor – jalon în PNRR – prognozată pentru septembrie 2024.

Țările europene, inclusiv România, au intrat în sezonul cald cu stocuri record de gaze”, a declarat joi Sebastian Burduja.

Mai mult, Guvernul a aprobat, recent, un preț reglementat la producători de 80 euro/ MWh. Acesta a scăzut de la 90 euro/MWh, cât fusese stabilit în plină criză energetică, dar chiar și așa nivelul nu se aliniază tendințelor de pe piețe.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns