Încă două țări NATO anunță că îl susțin pe Mark Rutte la șefia Alianței, la o zi după ce președintele...

Via: hotnews.ro

Suedia și Italia s-au alăturat joi țărilor membre NATO care și-au exprimat public susținerea pentru ca premierul olandez Mark Rutte să devină noul secretar general al Alianței, anunțurile guvernelor celor două țări venind la doar o zi după ce președintele Klaus Iohannis afirma că are șanse „rezonabile” să obțină postul.

Alexander de Croo, Klaus Iohannis, Ulf Kristersson si Mette FrederiksenFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

„Mark Rutte este un lider înțelept, cu o experiență solidă. Într-o perioadă caracterizată de incertitudini tot mai mari și o deterioare a situației privind securitatea, este nevoie de o alianță nord-atlantică puternică, care să cotribuie la securitatea tuturor aliaților prin descurajare și apărare și pentru promovarea păcii și libertății”, arată premierul suedez Ulf Kristersson într-un comunicat de presă citat de Reuters.

Anunțul Guvernului lui Kristersson nu reprezintă tocmai o surpriză, fiind așteptat ca țările nordice să se alinieze deciziei SUA și a Marii Britanii, cu care mențin o colaborare militară apropiată.

În acelaşi sens s-a pronunţat joi şi ministrul de externe italian Antonio Tajani, citat de agenția ANSA: „Am discutat ieri despre viitorul secretar general şi ne-am reafirmat poziţia, care este în favoarea prim-ministrului olandez Mark Rutte”.

De altfel, agenția AFP nota într-un articol publicat miercuri cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles că Rutte și-a asigurat deja susținerea a 90% din țările aliate.

Care sunt țările pe care Klaus Iohannis s-ar putea baza să îl susțină la șefia NATO

Într-un articol separat, The Financial Times enumera miercuri și care sunt țările pe care premierul olandez nu se poate baza încă: Turcia, Ungaria, Slovacia și, evident, România.

„Primele trei state au nemulțumiri de ordin bilateral. Rutte a declarat în 2021, pe fondul unei confruntări UE-Ungaria pe tema unei legi anti-LGBT, că scopul lui era să ‘aducă Ungaria în genunchi în această chestiune’. Turcia cere de multă vreme ca NATO să fie condusă de un candidat non-UE după norvegianul Stoltenberg (Norvegia nefiind în UE – n.r.)”, nota FT, amintind că România își are propriul candidat.

„Candidatura lui Iohannis nu e considerată însă o alternativă autentică la cea a lui Rutte, de către aproape toți membrii, lucru care, afirmă diplomați NATO, înseamnă că va crește presiunea asupra celor patru pentru a-l susține pe premierul Olandei în numele unității alianței”, mai nota publicația britanică.

Ministrul italian de externe a declarat acum că „există o largă majoritate” în favoarea lui Rutte, dar „va trebui să aşteptăm răspunsurile Turciei, României şi Ungariei, care susţin candidatura preşedintelui român Klaus Iohannis”. „Dar sper că putem ajunge la un acord”, a adăugat el.

Mark Rutte și-a asigurat și susținerea statelor baltice

Rutte a primit un semnal și mai puternic de susținere luni, înainte de summitul miniștrilor de externe ai Alianței, când Estonia a anunțat că îi va sprijini candidatura.

„Pentru o #NATO puternică, trebuie să vedem Rusia cu ochi limpezi, consolidăm descurajarea și creșterile cu apărarea, susținem aderarea Ucrainei, și echilibrul geografic. Am discutat pe larg cu Mark Rutte și el își ia angajamentul față de aceste priorități.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns