O echipă de „cumpărători misterioși” ai Finance Watch au făcut o investigație în băncile românești despre (in) accesul populației vulnerabile...

Via: hotnews.ro

Cumpărătorii misterioși au intrat în sucursalele băncilor românești încercând să își facă conturi curente de bază (conturi gratuite adresate persoanelor vulnerabile).

Bancheri alaturi de clientFoto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia

Au constatat că unii bancheri nu știau că așa ceva există, alții nu știau care e salariul care te califică în categoria celor vulnerabili. Dealtfel, într-o discuție a reporterului HotNews.ro cu un vicepreședinte executiv al unei din cele mai mari bănci, acesta se arăta chiar surprins că doar 5 persoane au știut de servicii bancare de bază, iar sondajul cumpărătorilor misterioși explică de ce: bancherii din sucursale fie nu știu de existența lui, fie nu știu cui îi este adresat, fie încurcă salariul minim cu cel mediu și refuză acordarea acestui serviciu.

Ponderea persoanelor fără cont bancar este mare în unele state membre ale UE, ceea ce înseamnă că mulți cetățeni din UE nu sunt suficient incluși financiar și social. Cel mai mare număr, arată Raportul, se înregistrează în România unde aproape 31% din populația cu vârsta de 15 sau mai mult nu deținea un cont bancar (potrivit datelor INS, asta înseamnă circa 6 milioane de persoane).

„Unele bănci din România confundă salariul mediu cu venitul minim (care este mai mic), astfel încât persoanelor care ar putea beneficia de contul de plată de bază gratuit și li se refuză accesul la un cont de plăți de bază”, au descoperit mistery shopperii Finance Watch.

N.red: Un consumator este considerat vulnerabil dacă (1) venitul său lunar nu depășește echivalentul a 60% din salariul mediu brut din România, prevăzut în ultima prognoză macroeconomică, adică prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoză în anul curent. pentru anul următor sau (2) veniturile acestora din ultimele 6 luni nu depășesc echivalentul a 60% din salariul mediu brut pe teritoriul României.

Pachetul de servicii de bază se adresează tuturor persoanelor fizice care nu dețin un cont curent la nicio bancă de pe teritoriul României, iar media venitului lunar sau media veniturilor nete pe ultimele 6 luni nu depășește 60% din salariul mediu brut pe economie (pentru anul 2023, valoarea salariului mediu brut pe economie este de 6789 lei).

În Spania, conturile de plăți de bază sunt accesibile financiar, iar taxa pentru acest cont este reglementată la nivel național. Situația este diferită în Germania și România

În Germania, comisioanele pentru conturile de plată de bază practicate de instituțiile financiare variază între 58,80 €/an și 143,40 €/an și nu există scheme speciale de tarifare în funcție de nivelul de vulnerabilitate al consumatorului.

În România, conturile de plăți de bază ar trebui să fie gratuite pentru consumatorii vulnerabili în conformitate cu legea, dar, în realitate, ofertarea acestor conturi împreună cu alte produse, cum ar fi descoperirile de cont, precum și regulile eronate atunci când se stabilește dacă o persoană poate fi considerată vulnerabilă pot duce la costuri mai ridicate.

Potrivit Monicăi Calu, expert în dreptul consumatorilor din România „conturile de plăți de bază ar trebui să fie disponibile ca produs financiar de sine stătător.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns