REPORTAJ. Cum a fost la București la filmul rusesc „Provocarea”, interzis de România pe motiv de propagandă a Kremlinului

Via: hotnews.ro

​Un astronaut suferă un accident pe stația orbitală, în urma căruia se alege cu un plămân perforat, iar o femeie chirurg este trimisă să-l opereze la fața locului. În timpul intervenției complicate cosmonautul rănit recită poezii despre „patrie”.

Actrița Iulia Peresild în filmul rusesc „Provocarea”Foto: Andrey SHELEPIN / AFP / Profimedia

Filmul „Provocarea”, finanțat de statul rus cu scopul declarat „de a populariza programul spațial al Rusiei și de a glorifica profesia de cosmonaut” a fost vizionat vineri, pe 19 aprilie, la Ambasada Rusiei, de peste 200 de spectatori.

Aceștia au aplaudat la sfârșit, după ultima replică a filmului pentru care o actriță și un regizor au mers chiar pe o stație spațială reală, pe orbită.

Replica finală, „Unde e rusoaica întotdeauna e atracție”, se dorește o contrapondere, după ce unul dintre personaje spusese mai înainte că „femeile nu au ce căuta în spațiu”.

E o bidinea de progresism, într-un film realizat într-o țară unde regimul a interzis „mișcarea internațională LGBTQ”, iar membrii comunității gay se tem să nu ajungă la pușcărie pentru un tatuaj sau un like dat pe o pagină de Facebook.

Filmul a beneficiat și de promovarea făcută de scandalul iscat în jurul său: purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a acuzat statul român că „vrea să anuleze cultura rusă”. Asta după ce ministrul Culturii Raluca Turcan a anunțat că Arhiva Națională de Filme a reziliat contractele pentru difuzarea producțiilor „Provocarea” și „Vremea celor dintâi” în cinematografele „Eforie” și „Union”.

Așa că filmul a fost proiectat la Ambasada Rusiei. Cum a fost?

”Cursa spațială” s-a mutat pe platourile de producție

Programul spațial rusesc, promovat în ambasada rusă. FOTO: Gabriel Bejan / HotNews.ro

M-aș fi așteptat, sincer, ca media de vârstă a celor cu care m-am întâlnit la ambasada Rusiei să fie mai ridicată. Nu a fost așa. Dimpotrivă, am văzut destul de mulți tineri care s-au înscris pe lista celor care și-au manifestat dorința de a vedea filmul.

„Este un film, nu facem politică”, după cum mi-a spus la sfârșitul evenimentului, care a durat peste trei ore, un băiat ce părea student și care venise împreună cu prietena sa.

Dar care este „marea provocare” cu acest film, care a stârnit atâtea discuții (în afară de faptul că a fost lansat cu mare pompă în aprilie 2023, la mai bine de un an după ce Putin și-a început războiul de anihilare a Ucrainei)?

Rușii și-au dorit foarte mult să-l întreacă pe Tom Cruise care anunțase încă din 2020 că vrea să filmeze o producție cinematografică pe Stația Spațială Internațională.

„Pentru a realiza „Provocarea”, „o actriță și un regizor au fost trimiși în spațiu și au filmat pe o stație adevărată. Zborul lor a durat 12 zile și au aterizat cu capsula spațială pe un cosmodrom, unde ulterior au fost filmate și alte scene. Totuși filmul este o poveste despre relațiile omenești și este foarte emoțional”, ne-a explicat în română atașata cu afaceri a Ambasadei Rusiei la București, înainte de începerea difuzării, în aplauzele asistenței.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns