Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții

Via: hotnews.ro

Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit marți, 23 aprilie. Gheorghe este „sfântul purtător de biruință”, atât în țările ortodoxe, cât și în cele catolice. Este un martir militar care, încă de acum 1.000 de ani, era patronul cavalerilor cruciați. Ce este Mânecătoarea? Ce nu aveai voie să faci pe 23 aprilie? Cum se lupta cu „forțele răului ”în această zi?

O statuie a sfantului GheorgheFoto: Shutterstock

23 aprilie – Credinţe şi superstiţii de Sfântul GheorgheOamenii se scaldă înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea.La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.Cine doarme în această zi, acela ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.La Sân-Georgiu ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.Dacă la Sân-Georgiu e zi de post (sec), atunci tot anul este la vite lapte slab (nemănos).În această zi se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac, care se păstrează peste an.Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat.Dacă la Sân-Giorgiu e ploaie – se face grâu şi fân.
Sfântul Gheorghe – De ce este un personaj excepțional

Iată ce spune despre importanța sfântului, Narcisa Știucă în cartea „Spirala sărbătorilor – Rosturi, tâlcuri și deslușiri”.

„Prestigiul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este de-a dreptul impresionant, atât în țările ortodoxe, cât și în cele catolice. Acest fapt se datorește întâi de toate calității lui de martir militar, ceea ce a făcut să fie declarat încă de acum o mie de ani patronul cavalerilor cruciați și mai apoi protector al unor eroi ai creștinătății, între care Richard Inimă de Leu al Angliei și Ștefan cel Mare al Moldovei”.

Autoarea mai scrie că „apa, focul și ramurile verzi sunt prezențe purificatoare, apotropaice și stimulatoare, adevărate embleme ale sfântului Gheorghe în ipostaza sa populară”. Mai ales apa capătă virtuți excepționale în această zi și trebuie menționat că „Sângiorzul se înscrie între sărbătorile ce consacră acest element vital ca având puternice forțe magice, profilatice și curative”. Apa se regăsește în ritualuri ecleziastice la câteva sărbători creștine importante

Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, dar și de luptă cu forțele răului. Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru (Sâmedru). Apa, focul şi ramurile verzi sunt prezenţe emblematice ale aceste sărbători, având calităţi purificatoare, stimulatoare și de luptă contra duhurilor rele.

Precum în cazul altor zile speciale din an, sărbătoarea Sf Gheorghe presupune intrarea într-un interval de timp sacru în care oamenii credeau că forţele naturii puteau fi influenţate.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns