Un ajutor masiv, dar nu o „baghetă magică”: Ce spun experți și oficiali despre pachetul militar al SUA pentru Ucraina

Via: hotnews.ro

Sprijin masiv, nu o „baghetă magică”: Ajutorul american pentru Ucraina nu va rezolva toate problemele de pe teren, iar Statele Unite sunt primele care recunosc acest lucru, notează France Presse.

Tun american M777 într-o poziție de artilerie ucraineană din zona KreminaFoto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia

„A fost un parcurs dificil. Ar fi trebuit să fie mai simplu. Ar fi trebuit să se întâmple mai repede”, a recunoscut miercuri Joe Biden.

Președintele SUA tocmai promulgase proiectul de lege, aprig dezbătut timp de luni de zile în Congresul american, care prevede un ajutor militar și economic de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Ce spun experții și oficialii despre pachetul pentru Ucraina

„Este o sumă importantă”, dar „această întârziere a fost costisitoare”, subliniază Garret Martin, cercetător la American University din Washington.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, are o poziție similară. „Va fi nevoie de timp pentru a ieși din groapa săpată de cele șase luni de așteptare” în Congres, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

El a avertizat că este „posibil ca Rusia să facă noi progrese tactice în următoarele săptămâni”, în condițiile în care Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă rusă în curând.

„Drumul care ne așteaptă nu este unul ușor”, dar „credem că Ucraina poate câștiga și o va face”, a declarat Jake Sullivan, având grijă să nu definească cum ar arăta o „victorie” ucraineană.

Rachetele ATACMS, o dovadă că americanii au decis să meargă și mai departe

În plus față de suma foarte importantă votată de Congres, Statele Unite au decis să meargă și mai departe în ceea ce privește natura armelor furnizate.

A început, în mod secret, să furnizeze ucrainenilor ATACMS (rachete cu rază lungă de acțiune) și va continua să facă acest lucru.

Potrivit unui oficial american citat de Reuters, Statele Unite și-au schimbat poziția în privința ATACMS din cauză că rușii au folosit rachete balistice primite din Coreea de Nord și pentru că a atacat infrastructura esențială din Ucraina. „Am avertizat Rusia să nu facă lucrurile acestea”, a spus oficialul.

Ucraina a folosit pentru prima dată variante rachete americane ATACMS împotriva Rusiei în octombrie, dar tipurile livrate acum pot lovi mai departe, până la 300 km distanță.

„Acest lucru va avea un impact”, dar „nu este vorba de un singur echipament care va rezolva totul”, a declarat consilierul pentru securitate națională.

În plus, „există un lucru pe care acest ajutor nu îl poate face, și anume să rezolve problema lipsei de combatanți” la Kiev, a subliniat Garret Martin, chiar dacă a estimat că votul Congresului american ar putea ridica moralul trupelor ucrainene.

Mobilizarea, o problemă crucială pentru Ucraina

Potrivit Casei Albe, Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat despre problema mobilizării. Ucraina se confruntă cu un deficit de soldați voluntari după mai bine de doi ani de război împotriva invadatorilor ruși, soldat cu zeci de mii de morți.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns