VIDEO Primarul Radu Mihaiu: „Să-și cumpere câte mașini vrea, însă nu e responsabilitatea statului să-i asigure loc de parcare pentru...

Via: hotnews.ro

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu spune că „Dacă statul nu ne acordă gratuit sau subvenționat o locuință, nu văd de ce ar trebui să ne dea gratuit sau subvenționat un loc de parcare”.

Catiusa Ivanov si Radu Mihaiu in studiul HotNews.roFoto: Colaj foto

De ce nu se pot da amenzi oamenilor care pun gunoiul la stâlpi: „Durează cam 15 secunde să pui punga la stâlp, apoi intră la loc. Nu putem amenda case, ar trebui să identificăm oamenii”.În ce domeniu primarul spune că cetățenii s-au comportat foarte bine: „Se sortează cred că de 15 ori mai mult decât era înainte de mandatul meu, pentru că oamenii chiar colectează separat”.Problema cu parcatul neregulamentar: „Ar trebui să dăm câte 20.000 de amenzi pe zi pentru parcare neregulamentară. Noi am dat 35.000 pe an”.De ce pune primarul Mihaiu stâlpișori pe trotuar, de unde și numele „Primarul stâlpișor”: „Realitatea este că, deși stâlpișorii nu-mi plac, e un lucru care nu-mi place mai mult decât nu-mi plac stâlpișorii, mașinile pe trotuar”.

Sectorul 2 este unul dintre cele mai murdare din București. Este plin de gunoi abandonat pe străzi, iar curățenia stradală nu se face chiar cum trebuie. Sunt foarte multe reclamații în acest sens. De ce este așa?

Eu zic că situația s-a îmbunătățit în ultima vreme, semnificativ, dar sigur că mai e mult până departe. Mai avem de muncit în direcția asta. În 2022, am aprobat un caiet de sarcini pentru un nou operator de salubritate, un nou contract practic, care să prevadă mai multe frecvențe, care să prevadă toate străzile, pentru că actualul contract nu prevede toate străzile, practic să compenseze tot ceea ce contractul vechi din 1999 nu avea. După ce am aprobat acest caiet de sarcini, a venit Guvernul și a dat Ordonanța 133 care schimbă cu totul felul în care se fac licitațiile.

Ce a zis Guvernul? A zis înainte să selectați un operator de salubritate, trebuie neapărat să aveți un un operator de depozitare, ceea ce Bucureștiul nu avea. După ce aveți operatorul de depozitare, trebuie să aveți unul de sortare și de tratare, ceea ce București nu avea.

Abia apoi puteți să selectați un operator de salubritate. Ce a făcut Guvernul a fost să schimbe regulile în timpul licitației. Noi am spus ok, ne continuăm licitația așa cum am pornit-o și ne ajustăm la regulile Guvernului, să avem toate aceste lucruri. Operatorul de la Sectorul 1, Romprest, ne-a contestat licitația în instanță și a câștigat, spunând că licitația noastră nu respectă această Ordonanță 133, ceea ce a dus la anularea licitației. Trebuie să facem o nouă licitație.

Ați făcut ceva demersuri în acest sens?

Am refăcut studiile de oportunitate, ca să integrăm toate detaliile din anii aceștia, pentru că în studiile de oportunitate se dau cantități de deșeuri, în funcție de anii cei mai recenți, că era o cantitate de deșeuri în 2017 și alta în 2022. Le avem acum la vot, luna aceasta, și în urma aprobării acestor studii de oportunitate putem să organizăm și licitația.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns