VIDEO Reacția NATO la pericolul din Marea Neagră: Imagini de pe vânătorul de mine M270, cea mai nouă navă din...

Via: hotnews.ro

Peste 2.200 de militari, dintre care aproape 400 străini, s-au antrenat în ultimele două săptămâni în cadrul celui mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră. HotNews.ro a participat la câteva dintre scenariile Sea Shield 24 de la bordul primului vânător de mine românesc M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cea mai nouă navă din Flota României.

Militar pe vânătorul de mine M270 “Sublocotenent Ion Ghiculescu”Foto: Adi Iacob / HotNews

De la începerea războiului în Ucraina, la 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, Forţele Navale Române intervenind de șase ori pentru distrugerea unei astfel de mine. Ultima oară, Forțele Navale Române au dezamorsat o mină marină care a fost descoperită de un pescar, la aproximativ patru kilometri de stațiunea Costinești, în luna martie a acestui an.

“De mai bine de doi ani pericolul este real. Minele în derivă au fost în număr foarte ridicat în Marea Neagră și în zona noastră. Luam foarte în serios, suntem într-o situație de alertă mai ridicată atunci când ne aflăm pe mare și mult mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a explicat Locotenent-comandor Mădălina Drăgan Ghigalău, selecţionată pentru comanda vânătorului de mine M271 “Căpitan Contantin Dumitrescu”.

Locotenent-comandor Mădălina Drăgan Ghigalău. Imagine: Adi Iacob / HotNews.ro

La exerițiul Sea Shield 2024, trupele s-au antrenat cu 135 de mijloace tehnice: 27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni.

“Toate serialele, cum ar fi exerciții de detecție, clasificare, identificare și neutalizare a unui imitator de mină, cum ar fi respingerea acțiunilor asimetrice ale unor ambarcațiuni suspecte, posibil inamice, cum ar fi respingerea acțiunilor navelor de suprafață inamice sau respingere a acțiunilor forțelor aeriene inamice le executăm de fiecare dată când avem exerciții precum Sea Shield.

Pentru a ieși pe mare trebuie în primul rând să planificăm această ieșire. Planificarea în sine durează mai o perioadă mai îndelungată. Vorbim aici de zile, săptămâni, poate chiar luni. Pentru acest exercițiu – Sea Shield – care are o durată de 2 săptămâni, a trebuit să ne pregătim aproximativ două luni de zile”, explică locotenent-comandor Denis Giubernea, comandantul Vânătorului de mine M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu.

Locotenent-comandor Denis Giubernea. Imagine: Adi Iacob / HotNews.ro

Alături de România, la Sea Shield 24 participă 12 state aliate: Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Cât de rapid intervin militarii în cazul unei mine în derivă

Unul din exercițiile făcute de militari la Sea Shield a fost identificarea şi neutralizarea unui imitator de mină, această secvenţă fiind realizată de militarii scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Scafandri EOD. Imagine: Adi Iacob / HotNews.ro

“Am avut două exerciții de executat. Un exercițiu de căutare și descoperire a minelor de fund folosind sonarul autonom Remus și un exercițiu de distrugere a unei mine în derivă folosind o încărcătură explozivă.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns