Dintre restanțele lui Nicușor Dan, cea mai importantă e că n-a consolidat seismic decât o clădire din 850

Via: hotnews.ro

Într-un mandat cu multe reușite cruciale (oprirea haosului din dezvoltarea imobiliară sau reabilitarea liniilor de tramvai), primarul Nicușor Dan a înregistrat și mari promisiuni neîndeplinite. Dintre eșecuri, probabil că cel mai important este faptul că din 850 de clădiri încadrate la clasa I și II de risc seismic câte sunt în București, în trei ani s-a consolidat una și 4 șantiere sunt deschise, observă în analiza de astăzi Catiușa Ivanov, una dintre cele mai experimentate ziariste de administrație publică din România.

Nicușor Dan Foto: AGERPRES

Nicușor Dan a schimbat peste 110 km de rețea primară de termoficare, a desființat o bună parte din companiile municipale care căpușau bugetul orașului, a oprit dezvoltarea urbanistică haotică, bazată pe speculă imobiliară, a pornit unul dintre proiectele de care Bucureștiul avea mare nevoie – reabilitarea liniilor de tramvai degradate, a început să elibereze trotuarele din centrul orașului de mașini.

Același primar a rămas însă și cu semnificative restanțe în acest mandat, promisiuni neonorate din campania electorală, unele foarte așteptate de electoratul său, altele care țin de viața și de moartea locuitorilor orașului.

Consolidare cu viteza melcului

Dată fiind activitatea seismică din Vrancea, este o certitudine că un cutremur asemănător celui din ’77 ne va lovi. Întrebarea nu e dacă. Întrebarea e când.

Și, așa cum se spune, în domeniile care le afectează viața, e normal ca cetățenii să se întrebe și să fie supărați. În această ordine.

Cetățenii se întreabă cum de într-un București care are 390 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și 460 de clădiri în clasa II de risc seismic, există o singură adresă cu risc seismic, Spătarului 21, consolidată în ultimii trei ani. Spătarului 21 era aproape gata încă din 2020.

În plus, numărul clădirilor în risc real e mai mare. Deoarece majoritatea clădirilor nu sunt expertizate și nu știm dacă au sau nu risc seismic.

Deschise sunt doar 4 șantiere de consolidare: la imobilul din Blănari 14- fostul Club A, Bărăției 50, Blănari 10 și Baltagului 17.

Mai sunt în conservare zece șantiere lăsate moștenire de administrația Firea, în diverse stadii de execuție, însă municipalitatea nu a reușit să le ia de la Compania Municipală Consolidări, aflată în procedură de desființare.

La plusuri: 90 de imobile expertizate

Ca să fim corecți, în ultimii trei ani, totuși, în mandatul lui Nicușor Dan municipalitatea a expertizat aproximativ 90 de imobile, dintre acestea 95% au fost încadrate în clasa I de risc seismic, iar restul în risc seismic II. Pentru cele găsite cu risc seismic a mers mai departe și a găsit finanțare din fonduri nerambursabile.

„17 dintre ele sunt în PNRR, pentru care avem asigurată o cofinanțare de 283 de milioane de lei dintr-un total necesar de 725 de milioane de lei. De asemenea, mai avem 24 de proiecte depuse în programul național de consolidare, sunt pe lista sinteză, valoarea totală a finanțării fiind de aproximativ 610 milioane de lei”, a declarat recent într-un interviu acordat HotNews.ro, Răzvan Munteanu, directorul Administrației de Consolidări.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns