„Istoria ne judecă pentru ce facem”. Vot așteptat în Congresul SUA pentru ajutorul dat Ucrainei. Ce șanse are să treacă

Via: hotnews.ro

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat miercuri că voturile mult-așteptate din camera inferioară a Congresului privind ajutorul pentru Ucraina, Israel și aliații SUA din regiunea Indo-Pacific vor avea loc sâmbătă, un anunț care l-a aruncat într-un conflict direct cu o parte dintre membrii propriului partid, scriu Reuters, Associated Press și The Guardian.

Președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson Foto: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În joc sunt 95 de miliarde de dolari din asistența americană pentru securitate, care se află în incertitudine de luni de zile, pe fondul unor obiecții vehemente din partea republicanilor radicali, unii dintre ei aliați ai lui Donald Trump.

De altfel, decizia lui Johnson de a supune pachetele de asistență la vot îi pune în pericol propria funcție, cel puțin doi republicani amenințând că vor înainta o moțiune pentru a-l demite.

Ajutorul militar pentru Kiev, cel mai așteptat dintre toate pachetele de asistență, a fost blocat timp de luni de zile, din cauza opoziției tot mai mari în rândul republicanilor, în ciuda situației aproape dramatice de pe frontul ucrainean.

„Victoria Moscovei în Ucraina pune România, Polonia, Ungaria și Slovacia sub amenințarea unui atac rusesc”. Ce înseamnă asta – analiza unui think-tank american

Vocile republicanilor izolaționiști au devenit tot mai puternice, susținute de fostul președinte Donald Trump, care a declarat că ajutorul extern ar trebui să fie structurat ca un împrumut, nu ca un „cadou”, el punând în același timp sub semnul întrebării angajamentul SUA față de aliații săi din NATO.

Eforturile de a adopta acest pachet de asistență militară s-au lovit de o altă barieră în 2023, când unii republicani au legat legislația de rezolvarea crizei migrației de la granița dintre SUA și Mexic, unde arestările pentru trecerile ilegale au atins cote record.

În februarie, Senatul a adoptat în cele din urmă un proiect de lege care prevedea un ajutor de război în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și alți aliați americani, dar care nu conținea nicio prevedere referitoare la frontiera SUA.

În ciuda faptului că această legislație a fost adoptată cu un sprijin larg și bipartizan în Senat, Johnson a refuzat în permanență să aducă proiectul de lege al Senatului în dezbaterea Camerei.

Până acum.

Ce spun proiectele de lege

Marți, Johnson și-a dezvăluit propunerile, care presupun organizarea de voturi pentru trei pachete de finanțare separate pentru Ucraina, Israel și Indo-Pacific – precum și un al patrulea proiect de lege care conține alte propuneri republicane de politică externă.

Pachetul totalizează cheltuieli de 95,3 miliarde de dolari, sumă egală cu cea aprobată de Senat în februarie, dar conține câteva diferențe menite să îi convingă pe unii conservatori din Cameră.

Ajutorul pentru Ucraina ar totaliza aproximativ 61 de miliarde de dolari, dar mai mult de o treime din această sumă ar fi dedicată refacerii sistemelor de arme și muniții pentru armata americană.

Suma de 13,8 miliarde de dolari destinată Ucrainei pentru achiziționarea de arme din SUA este aproximativ egală cu cea din proiectul de lege anterior al Senatului.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns